неделя, 2 август 2020 г.

Жул Верн

Жул Верн, с крачка пред всички останали

На 8 февруари 1828 г., Нант, Франция е роден Жул Габриел Верн — френски географ и писател, класик на приключенската литература, един от родоначалниците на научната фантастика. Член на Френското Географско общество.


Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат, и Софи Алот. Жул Верн и по-малкия му брат Пол са изключително близки през целия си живот. Като момчета те обичат да четат в различни списания за пътешествия и да си фантазират за такива. Увличат се по кораби, искат да станат моряци. На дванайсетгодишна възраст Жул Верн успява да се качи на един кораб, който заминава за Карибските острови, обаче баща му го сваля на следващото френско пристанище. Влечението към мореплаването Жул Верн наследява по майчина линия – майка му е от известна фамилия на корабостроители и морски капитани.

През 1839 г., в пристанището на Нант 11-годишно момче искало да се качи като юнга на шхуната "Корали", заминаваща за Индия. Именно в тази фантастична страна то мечтаело да отиде. Но бил навреме спрян и свален на брега. Десетилетия по-късно той признава, че по всяка вероятност е роден моряк и все още съжалява за несъстоялата се морска кариера. Момчето се казвало Жул Габриел Верн.

През 1848 г., след завършване на лицея в Нант, Жул Верн заминава за Париж и започва да следва право. Там един негов роднина го въвежда в литературните кръгове и Жул Верн започва да публикува пиеси, повлияни от автори като Виктор Юго и Александър Дюма, с когото се познава и лично. Макар и с диплома на юрист, Жул Верн решава да не се върне при баща си и да работи в неговата кантора, а остава в Париж. 


През 1857 г. Жул Верн се жени за 28-годишната вдовица Онорин де Виан. За да издържа семейството си, Жул Верн започва да работи като борсов посредник. Същевременно продължава да пише и жена му изцяло го подкрепя в това начинание. През 1861 г. се ражда синът им Мишел Жан Пиер Верн. В кариерата си на писател Жул Верн напредва постепенно и през 1862 г. сключва договор с известния издател Пиер Етцел. През 1863 г. излиза романът на Жул Верн „Пет седмици с балон“ (Cinq semaines en ballon), разказващ за изследователско пътешествие с балон над Африка. Той му носи изключителен успех и Жул Верн от този момент напуска борсата и се отдава изцяло на писателската си дейност. До края на живота си не прекратява договора си с Етцел, който внимателно чете ръкописите му и не се колебае да предлага корекции. Романите на Жул Верн бързо печелят огромна популярност по цял свят. През 1860-те Жул Верн води спокоен живот. 


През 1867 заедно с брат си Пол предприема пътуване до Съединените щати, където посещават Ниагарския водопад. През 1868 г. пътува със своята яхта „Сен Мишел“ из Средиземноморието, посрещат го тържествено в Гибралтар и Северна Африка, а в Рим папа Лъв XIII благославя книгите му. През 1871 г. Жул Верн се установява в Амиен, където остава до края на живота си. През 1888 г. е избран за градски съветник. Животът на писателя в Амиен е изключително скромен: всеки ден става в пет часа сутринта и с малки прекъсвания работи до осем вечерта. Сутрин обикновено пише, през деня чете коректури и отговаря на писма от цял свят, както и приема посетители, преглежда вестници, списания и отчети на многобройни научни дружества. Води огромна картотека (с повече от 25 000 фиша), в която са отразени всички последни постижения на науката и техниката от неговото време. През 1886 г. Жул Верн е ранен в крака от племенника си Гастон, който страда от душевно заболяване и в момент на пристъп се опитва да убие писателя. След този нещастен случай Жул Верн окуцява за цял живот.


Писателят написва най-значителните си творби до 1880 г. За повече от 40 години публикува по 1 – 2 книги годишно, чиито теми са с широк диапазон.

Досега се смята, че Жул Верн пишел за вълнуващите приключения, без да напуска кабинета си. Пътувал е много по света. Включително и на собствените си три яхти "Сен-Мишел". Той е бил в средиземноморските страни, Великобритания, САЩ. Много искал да посети и Русия, но през 1881 г. силна буря принудила капитана на яхтата да се откаже от курса към Санкт Петербург.

Жул Верн имал невероятна работоспособност. Той можел да седне зад бюрото в пет часа сутринта и да остане там до осем вечерта. За това време от перото му излизали една и половина печатни страници от нов роман, който с нетърпение очаквали издателите - всъщност името "Жул Верн" означавало луда популярност и баснословни печалби.


В началната версия на романа на Жул Верн "20 хиляди левги под водата", капитан Немо бил полски аристократ, който построил "Наутилус" за отмъщение" на „проклетите руски окупатори" (става дума за полското въстание от 1863-65 година). Едва след активната намеса на издателя Етцел, който търгувал с книги в Русия, капитан Немо станал първо "бездомен", а в романа "Тайнственият остров" се превръща в принц Дакар - син на индийски раджа, отмъщаващ на англичаните след потушаването на въстание.

Романите "полет до Луната" и "Около Луната" предизвикват въпроса: "Откъде е знаел?!" Съдете сами. При изграждането на корабите "Columbiad" и "Apollo" е използван широко алуминий. Основният блок на "Аполо 11" е имал собствено име "Колумбия". В екипажите влизали по трима астронавти. Място на старта - полуостров Флорида. Място на приводняване - Тихия океан.

През 1863 г., Жул Верн пише романа "Париж през ХХ век" и го носи на издателя. След известно време той се връща обезкуражен: издателят, след като прочел ръкописа, го отхвърлил поради прекомерна фантастика и нарекъл писателя идиот. И изведнъж - сензация: през 1989 г., правнукът на Жул Верн открива забравен ръкопис в някакъв сейф. Списък от предсказании от писателя изобретения е впечатляващ: автомобил, свръхскоростен влак, небостъргач, изчислителна машина, факс - и дори електрическия стол!

Но Жул Верн има и мрачни прогнози. В романа "Бегум на Fortune" се появява, един немски професор Шулце, заплаващ с националистически идеи и световно господство. За това той създава гигантско оръжие, което стреля снаряди с отровен газ. Романът е завършен през 1878. Това е беше на 37 години преди първото използване на химически бойни отровни вещества ...


По-късните произведения на Жул Верн са пропити със страх от възможността науката да се използва за престъпни цели. За блестящия му талант на писател и популяризатор на науката, благодарното човечеството увековечи Жул Верн, наричайки с името му голям кратер в Морето на мечтите на обратната страна на Луната. А когато Европейската космическа агенция реши да направи товарните кораби ATV, които се изпращат на Международната космическа станция, най-първият получава името Jules Verne. Той летя през 2008 година.

Няколко седмици след своя 77-и рожден ден Жул Верн сериозно заболява. Чекмеджетата на бюрото му се пръскат от завършени ръкописи. Жул Верн запазва съзнание до самия си край. Почива тихо, в присъствие на семейството си, на 24 март 1905 г. Погребан е близо до дома си в Амиен. На гроба му е поставен паметник, на който е изобразен Жул Верн, излизащ от гроба с протегната към звездите ръка.


Един от романите му от по-късния период е „Дунавски лодкар”. Действието се развива в Русе. За жалост наследникът на писателя се опитва да пренапише някои от романите и историята в книгата е преиначена и моментално инкриминирана. След смъртта на Жул Верн остава неговата картотека, която включва над 20 000 тетрадки с информация от всички области на човешкото познание.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар