сряда, 12 август 2020 г.

Хариет Бичър Стоу

 Хариет Бичър Стоу

 

Хариет Бичър Стоу е запомнен като автор на Чичо Томовата колиба, една книга, която помогна в създаването на анти-робство настроения в Америка и в чужбина. Тя е писател, учител, и реформатор.  Родена на 14 юни 1811 г., починала  на 01 юли 1896.
Хариет Елизабет Бичър е родена на 14 юни 1811 г. в Личфийлд, Кънектикът. Майка ѝ, Роксана Бичър (внучка на генерал Андрю Уорд)., умира когато тя е на пет години. Баща ѝ, калвинисткия проповедник Лиман Бичър, има общо 13 деца от два брака. 11 от тях оцелеляват до зряла възраст.

Лиман Бичър открито проповядва срещу робството. Всичките му седем синове са го последвали в тази мисия. Говори се дори, че Хенри Уорд Бичър - един от синовете му, изпратил оръжие на заселниците от аболиционисткото движение в Небраска и Канзас в сандъци с надпис "Библии".

Омъжена за Калвин Стоу, преподавател през януари 1836. Успешната и доходоносна кариера на Хариет Бичър Стоу изобщо не ѝ попречва да роди 7 деца. Когато тя умира на възраст от 85 години на днешния ден, 1 юли, през 1896 г., тя е надживяла четири от тях.
Третият ѝ син Хенри се е удавил при инцидент през 1857 г. Четвъртият, Фредерик, мистериозно изчезва на път за Калифорния през 1870 г. Петото ѝ дете, Джорджиана, почива от отравяне на кръвта, което вероятно е свързано със злоупотреба с морфин през 1890 г. Шестото дете на Стоу, Самуел, умира от холера в ранна детска възраст през 1849 г.
Хариет Бичър Стоу  написва и публикува на части Чичо Томовата колиба   между 1851 и 1852. Публикацията във вид на книги ѝ донася финансов успех. Първата глава е отпечатана на на 5 юни 1851 г. и в началото е била четена от малък брой хора. С развитието на творбата това бързо се променя. Разказват, че на времето противниците на робството толкова харесали романа, че това била основната тема сред тях по онова време. Събирали се да четат заедно продължението, смеели се и плачели заедно. От този успех вестникът на Фредерик Дъглас определено спечелил - успял да продаде голям брой годишни абонаменти за изданието си по 2 долара.

Публикува на почти по една книга годишно между 1862 и 1884 г. Хариет Бичър Стоу се фокусира върху робството в произведенията си като  Чичо Томовата колиба  и друг роман,  Dred .
Когато Стоу срещна президента Линкълн през 1862, той възкликва: “Значи вие сте малката жена, която е написала книгата, която започна тази велика война!”

Майка на Хариет, Роксана, умира, когато тя е на четири, а най-голямата сестра Катрин, поема грижите за другите деца. Лиман Бийчър, баща ѝ се жени повторно, а Хариет има добри отношения с мащехата си. От втория брак на баща си, Хариет има два полубратя Томас Beecher и Джеймс Beecher и полусестра, Изабела Бичър Хукър. Пет от седемте си братя и доведени братя стават министри.
След пет години в училището на Мадам Килбоурн, Хариет е записана в Личфийлд академия, където печели награда (и уважението на баща си), когато е на дванадесет за есе на тема: “Може ли безсмъртието на душата да бъде доказано от Светлината на природата?”
Сестра на Хариет Катрин основава училище за момичета в Хартфорд, Хартфорд Жена семинария, а Хариет е записани там. Скоро и Хариет преподава в училището.
През 1832, Лиман Бийчър е назначен за президент на Лейн теологична семинария и се премества  със семейството си в Синсинати. 

Катрин Бийчър започна работа в училище в Синсинати, в Западен Женски институт. Хариет започва да пише професионално. На първо място, тя е съавтор на учебник по география със сестра си Катрин. След това продават няколко истории.
Хариет и Калвин Стоу сключват брак през 1836 г. Калвин Стоу е активен защитник на народната просвета. След брака си, Хариет Бичър Стоу продължава да пише, предлагат разкази и статии на популярни списания. Родила близнаци дъщери през 1837 г., както и за още шест деца за петнадесет години. Използва приходите си, за да домакинството.
През 1850 г. Калвин Стоу получава професура в Боудън колеж в щата Мейн, и семейството се премества, а Хариет ражда последното си дете. През 1852, Калвин Стоу е назначен в Andover теологична семинария, от която завършил през 1829 г., и семейството се премества в Масачузетс.

Хариет започва да пише история за робството и използва собствения си опит от посещение на плантации, за да говори с бивши роби. 
Чичо Томовата колиба е продадена бързо, а някои източници смятат, че най-много 325 000 са продадените копия през първата година.
Въпреки, че книгата е популярен не само в САЩ, но и по света, Хариет Бичър Стоу вижда малко лична печалба от книгата, поради структурата на ценообразуването на издателската индустрия от времето си, и в резултат на неразрешени копия, които са били произведени извън САЩ без закрилата на Закона за авторското право.
Пътуване до Европа през 1853 година с Калвин Стоу и брата на Хариет Бичър Чарлз. Тя пише за преживяванията си за това пътуване в книгата Слънчев Спомените за чужди земи . Хариет Бичър Стоу се завръща в Европа през 1856 г., за среща с кралица Виктория и се сприятелява с вдовицата на поета лорд Байрон. Между другото тя се запознава с Чарлз Дикенс, Елизабет Барет Браунинг и Джордж Елиът.
Когато Хариет Бичър Стоу се връща в Америка, тя пише друг против робството роман, Dred. 

Когато Калвин Стоу се оттегля от преподаването през 1863 г., семейството се премества в Хартфорд, Кънектикът. Стоу продължава с писането си, продавайки разкази и статии, стихове и съвети колони и есета по въпроси на деня. По това време там си е било място на тогавашния елит и всички съседи са били важни за времето си хора. Съвсем наблизо е живял друг класик - Марк Твен. Това обаче изобщо не му попречило да напише, че тъй като между неговия и нейния дом е нямало ограда и че той често виждал г-жа Стоу, "чийто мозък вече отказвал и била жалка фигура, подкрепяна в разходките си от мускулеста ирландка". По това време писателката вече е била болна от Алцхаймер.
Въпреки, че нито една от по-късните ѝ творби не са толкова популярни като Чичо Томовата колиба, Хариет Бичър Стоу е център на общественото внимание отново, когато през 1869 г., нейна статия за лорд Байрон създава скандал.  Фредерик Стоу е изгубен в морето през 1871 г., и Хариет Бичър Стоу оплакваха още един син. Близначките Елиза и Хариет са все още неомъжена и помагат в къщи.
През 1873 г. тя публикува Palmetto листа , за Флорида, и тази книга е довело до бум на продажбите на земя във Флорида.
Друг скандал свързан със семейството, е когато през 1870 Хенри Уорд Бийчър, братът, с когото Хариет била най-близка, е хванат в прелюбодеяние с Елизабет Тилтън, съпругата на един от неговите енориаш, Теодор Тилтън, издател. Има дело за прелюбодеяние, но журито не успява да стигне до присъда.  Хариет защитава невинността на брат си.
70-тият рожден ден на Хариет Бичър Стоу е през 1881 година е въпрос на национален празник, но тя не се появява на публично място през по-късните си години. Калвин Стоу починал през 1886 година, а Хариет Бичър Стоу, прикован към леглото в продължение на няколко години, починала през 1896 година.
Писателката е била звезда още приживе. Печелела е повече от който и да било друг автор през XIX век.


Стоу е написала повече от 30 книги в различни жанрове, есета, поеми, статии и химни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар