събота, 1 октомври 2022 г.

Вирджиния Франсис Стерет

 

Вирджиния Франсис Стерет

 


Вирджиния Франсис Стерет е художник и илюстратор от началото на 20-ти век в традицията на Арт Нуво.
Тя е родена в Чикаго през 1900 г. Много интровертна като дете, тя предпочита рисуването пред социалното общуване с връстниците си. Когато баща й умира, тя се премества със семейството си в Мисури, където печели няколко награди на щатския панаир в Канзас (ок. 1913 г.).
Стерет се завръща в Чикаго със семейството си през 1915 г., където влиза в гимназията с намерението да продължи кариера в изкуството, която продължава в Чикагския институт по изкуство. Въпреки това, влошаване на здравето на майка й я принуждава да напусне, за да може да издържа семейството си, работейки в няколко рекламни агенции.



Стерет получава първата си поръчка на 19-годишна възраст (малко след като й е диагностицирана туберкулоза ) от Penn Publishing Company, за да илюстрира „ Стари френски приказки “ (1920 г.), колекция от произведения на френската авторка от 19-ти век, графиня дьо Сегюр ( Софи Федоровна Ростопчина).  Получава $750 (около $11 000 през 2018 г.) за осем акварела, шестнадесет рисунки с химикал и мастило, цветна корица и различни нарисувани акценти за крайните хартии и дъски. Веднага е наета да илюстрира Tanglewood Tales на Натаниел Хоукторн при подобни условия, които са публикувани през 1921 г.






Измъчвана от влошено здраве, Стерет се премества отново със семейството си в Алтадена, Калифорния, надявайки се, че по-топлият климат ще даде известно подобрение на състоянието й. Здравето й обаче продължи да се влошава и я преместват в санаториум, където завършва работата си по The Arabian Nights.
За кратък период в края на 20-те години здравето й се подобрява и тя успява да напусне санаториума и да изложи работата си в няколко местни галерии и конкурси, но това не продължава дълго и след внезапно влошаване на състоянието й тя умира на 8 юни 1931 г. на 30-годишна възраст, оставяйки последната си поръчка за Митове и легенди незавършена.

Най-известната ѝ творба е пакетът от илюстрации за „ Арабски нощи“ (1928).  Коментарите на St Louis Post-Dispatch в приложението, публикувано след смъртта на Стерет (публикувано на 5 юли 1931 г.), отдават подобаваща почит на нейния живот и работа:

Нейното постижение беше красота, деликатна, фантастична красота, създадена с четка и молив. Почти необразована в изкуството, животът й прекаран в прозаични места на Запада и Средния Запад, тя прави картини с натрапчива красота, внушаващи ориенталски земи, които никога не е виждала, и магически царства, които никой не е познавал, освен в мечтите на детството... Може би това беше трудностите на собствения й живот, които придават фантастичното качество на творчеството на младия художник. Във въображаемите сцени, които е записала на хартия, тя трябва да е избягала от суровата реалност на съществуването.

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар