събота, 12 декември 2020 г.

Ришард Капушчински

 

Ришард Капушчински



Журналист

Ришард Капушчински (1932–2007) е най-изтъкнатият писател измежду полските репортери, публицист, поет и фотограф, наричан „цар на репортажа“. Роден е през 1932 г. в Пинск (сега в Беларус). Завършва история и специализира журналистика във Варшавския университет. Капушчински следи на място най-горещите конфликти в света, като става свидетел 27 преврата и революции. Автор на 26 книги, основно в областта на репортажа. 



Най-често превежданият полски автор (заедно със Станислав Лем). От 1962 г. е постоянен кореспондент на Полската агенция по печата в Африка, Латинска Америка и Азия. Документира рухването на императорската власт в Етиопия и Иран. Посетил е Индия, Афганистан и Пакистан, Китай и Япония. Периодът, прекаран в Африка, е начало на разцвета на репортерската му работа. Бил е в Кавказ, пет години прекарва в Чили, Бразилия, Мексико и Боливия, по-късно пътува в Ангола. Лауреат е на 40 награди и отличия. Р. Капушчински е лауреат на множество престижни полски и международни награди. Почетен доктор е на Силезийския университет (Катовице). В края на 1999 г. той бе признат за журналист на столетието.
В своите творби Капушчински прониква в най-дълбоката същност на проблемите на съвременния свят и стига до всеобхватни обобщения за универсалните механизми на световната история.



Избран от журналистическата гилдия за Журналист на века в допитването на месечното списание Press.
Автор е на книгата "Империята", посветена на съществуването и разпадането на СССР. За написването на този труд авторът е обиколил съветската империя от лагерите на смъртта на север и изток във Воркута и Колима до южните петролни полета край Баку и пустините в Средна Азия.
По думите на самия Капушчински личният му сблъсък с тоталитаризма (в началото на Втората световна война съветски войски превземат родния му град) са му помогнали да вникне по-добре в проблемите на Третия свят. В интервю от края на миналата година полският журналист и писател казва, че не пише за полска и даже не за европейска публика, а за "хора, които все още са достатъчно млади, за да се интересуват от света".
В България са публикувани книгите му „Шахиншахът“, „Империята“, „Футболната война“, „Още един ден живот“, „Абанос“, „Пътешествие с Херодот“, „Лапидарии“, „Автопортрет на репортера. Записки за ХХ и XXI в. Другият“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар