неделя, 3 септември 2023 г.

Приказка за колоната на площад Вандом

 

Приказка за колоната на площад Вандом



Символите на властта в сърцето на столицата, кралските площади на Париж винаги са били политически насочени. Place Vendôme и неговата известна колона е един от най-известните примери. Плас Вандом е площад, проектиран от Жул Ардуен-Мансар, архитектът на крал Луи XIV и има характерен бароков почерк.



Днес известен като парижкият център на бижутата и лукса, Place Vendôme първоначално е бил нареден от Луи XIV да бъде витрина за великите институции на монархията. Проектът най-накрая е изоставен и земята е продадена на големи финансисти. В центъра конна статуя на Луи XIV напомня за кралското господство. Но през 1792 г. тази статуя претърпя същата съдба като всички останали статуи на кралските площади: тя е съборена. Преди Великата френска революция площадът носи името на Луи XIV Велики (за Краля Слънце става дума), а после е преименуван на името на предишния собственик на участъка.



През 1810 г. Наполеон открива на мястото на тази стара статуя настоящата колона, посветена на победоносните войници от Аустерлиц (1805 г.). Висока 43 метра, тя е вдъхновена от колоната на Траян в Рим. Вътре в колоната има вита стълба, която извежда до върха на колоната, където се намира статуя на Наполеон, облечен като римски император. Повече от 1200 оръдия, взети от руснаците и австрийците, са разтопени, за да се направят бронзовите плочи, докато статуята на Наполеон в стил Марк Аврелий е на върха.




При падането на императора през 1814 г. статуята е свалена, заменена по време на Реставрацията от знаме с огромна цветна лилия. През 1830 г. новата монархия, водена от Луи-Филип, решава да замени кралското знаме с трицветно знаме. След това, няколко години по-късно, нова статуя на Наполеон е поставена на върха на колоната на Вандом. Луи-Филип, който винаги е търсел образ, близък до революционните идеали, иска да съживи фигурата на военния герой. Наполеон вече не е представен като римски император, а облечен като „малък ефрейтор“ във фрак и шапка. Тази статуя ще остане 30 години, докато Наполеон III, преценил, че е недостойна за своя знаменит предшественик, я замени с... нова статуя като римски император!

През 1871 г., по време на Парижката комуна, символите на властта и империализма отново се виждат много зле. Гласува се събарянето на паметника, а колоната е съборена на 16 май. Разрушаването й се ръководи от френския художник Гюстав Курбе, който в Правителството на комуната изпълнява длъжността комисар по културата. След разгрома на Комуната и смяната на политическите режими, новото правителство през 1873 година се разпорежда колоната да бъде възстановена и Курбе е осъден да заплати разходите по възстановяването.



Оттогава Вандомската колона се извисява на това място и е една от забележителностите на Париж, която привлича жителите и гостите на града.
Оттогава не е мръднала.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар