събота, 16 септември 2023 г.

Опера Гарние, Париж

 




Опера Гарние или 

         Opéra national de Paris

Символ на Втората френска империя и трансформациите, които дълбоко белязват Париж през този период, тази, която е наричана „Парижката опера“ до раждането на малкия си брат в Бастилията през 1989 г., днес е ключов паметник на столицата. Богато наследство от истории и анекдоти, които допринасят за репутацията на този парижки културен център. Операта е разположена в северния край на Avenue de l'Opera в Париж. Построена е между 1862 и 1875 г. по заповед на император Наполеон III и е проектиран от френския архитект Чарлз Гарние, откъдето идва и името. Дворецът Гарние е тринайсетата поред парижка опера след официалното признаване на този вид изкуство през 1669 г. Строежът продължава от 1860 до 1875 г. и струва 36 милиона златни франка.


Основният камък на операта е положен през 1862 г., но работата продължава повече от 15 години, заради бюджетни ограничения, френско-пруската война и Парижката комуна. По време на работите скелето маскира фасадата на операта, за да не издава работата на художниците. Сграда, считана от Гарние за истинско произведение на изкуството, която искаше да събуди любопитството на парижани, като разкриваше фасадата на етапи.



Езерото на операта
Ако финансовите ограничения забавят края на проекта, технически и неочаквани ограничения са тези, които подкопават архитекта. И наистина, по време на разкопките той открива особено неподходяща и блатиста почва. Garnier включи резервоар в своя дизайн, за да преразпредели водата и да намали водното налягане върху стените на сутерена. Днес това е резервоар за пожарникарите в Париж.


Чарлз Гарние, анонимният
През 1860 г. стартира международен – и анонимен – конкурс за изграждането на Императорската академия за музика и танц . 171 кандидати отговориха на поканата, включително архитектът на град Париж, Rohault de Fleury и Viollet-le-Duc. Най-накрая 35-годишният неизвестен мъж, Чарлз Гарние, спечели състезанието.



Авеню де л'Опера
За да отиде до Операта от резиденцията си в Тюйлери, Наполеон III помоли Осман да създаде Avenue de l'Opera, което първоначално не беше част от плановете.
Чарлз Гарние, развълнуван, че такава красива перспектива подобрява неговия паметник, помоли само едно нещо: да не се засаждат дървета по краищата на алеята, така че нищо да не пречи на гледката на минувачите! Затова и днес по тази алея няма дървета.


Атаката срещу Наполеон III
Трагичен факт стои зад раждането на операта Гарние. На 14 януари 1858 г. Наполеон III отива в операта, която тогава се намира на улица Le Peletier, в сегашния 9-ти район. Когато треньорът му паркира, няколко бомби избухват, достигайки коне и ездачи. Ако императорската двойка се възстанови невредима, въпреки някои драскотини, ще има осем убити и няколко ранени при нападението, извършено от италианския революционер Феличе Орсини.
На следващия ден императорът решава да построи нова опера, от която може лесно и безопасно да излезе от резиденцията си в Тюйлери.


Скандалът La Danse de Carpeaux
През 1869 г. са открити резбованите групи на фасадата. Един от тях, режисиран от Жан-Басптист Карпо, представящ жени, радостно въртящи се около гения на Танца, предизвиква скандал. В нощта на 26 срещу 27 август 1869 г. върху него е хвърлена бутилка с мастило.
Това е копие, което се вижда днес на фасадата на операта, като оригиналната творба е изложена от 1986 г. в Музея д'Орсе.


Неблагодарно откриване
На 5 януари 1875 г. Операта е тържествено открита. Наполеон III, заточен в Англия и починал през 1873 г., никога не вижда постиженията на работата си. Новото правителство, управлявано от много консервативния Мак Махон, искаше да заличи всички следи от Втората империя. Така за откриването Чарлз Гарние дори не е поканен, а трябваше сам да заплати мястото си, за да участва в шоуто!


Падането на полилея
На 20 май 1896 г. 2000 души присъстват на представление на „Фауст“, когато един от полилеите пада и убива зрител. Всъщност операта е „Ели“ от Етиен-Жозеф Флоке. Откъсва се една от 750-килограмовите противотежести, удържащи полилея, пада на места с номера 11 и 13, убива една зрителка, други са ранени, настъпва паника. Епизод, който вдъхновява – отново – Гастон Леру в един от най-известните епизоди на Фантома от операта.


Кошерите на Парижката национална опера
В края на 2000-те години на покривите на много здания в Париж са поставени около 300 кошера, включително и на покрива на Гранд опера. Количеството събран мед се оказва по-голямо от средното за Франция вследствие на по-ниското съдържание на пестициди във въздуха.





Няма коментари:

Публикуване на коментар