четвъртък, 18 март 2021 г.

Пиер дьо Кубертен

 

Пиер дьо Кубертен



Пиер дьо Кубертен (1 януари 1863 г. - 2 септември 1937 г.) е основателят на модерната олимпиада . Кампанията му за насърчаване на атлетичните дейности започва като самотен кръстоносен поход, но бавно получава подкрепа и той успява да организира първата модерна олимпиада в Атина през 1896 г. Той е член-основател на Международния олимпийски комитет и е бил негов президент от 1896 г. до 1925 г.
Роден на 1 януари 1863 г. в Париж, Пиер Фреди, барон дьо Кубертен е на 8 години, когато става свидетел на поражението на родината си във френско-пруската война . Той вярва, че липсата на физическо възпитание за масите на нацията допринася за поражението от прусаците, водени от Ото фон Бисмарк . Той е третото дете в аристократичното семейство на благородниците Шарл Луи дьо Фреди и Агат-Габриел дьо Мирвил. Учи в йезуитски колеж и въпреки това се изявява като блестящ ученик със собствени възгледи.


В младостта си Кубертен също обича да чете британски романи за момчета, които подчертават важността на физическата сила. Рано в съзнанието на Кубертен се формира идеята, че френската образователна система е твърде интелектуална. Това, което беше крайно необходимо във Франция, вярваше Кубертен, беше силен компонент на физическото възпитание.
Леката атлетика става все по-популярна през 1800-те години, след дълъг предходен период, когато обществото на Кубертен по същество е безразлично към спорта - или дори смята спортът за несериозно отклонение.
Учените през 19 век започват да рекламират лека атлетика като начин за подобряване на здравето. Бяха отпразнувани организирани атлетически начинания, като бейзболни лиги в САЩ. Във Франция висшите класи се отдадоха на спорт, а младият Пиер дьо Кубертен участваше в гребане, бокс и фехтовка.
Кубертен е привързан към физическото възпитание през 1880-те години, когато се убеждава, че атлетичното майсторство може да спаси нацията му от военно унижение.
Барон Дьо Кубертен усъвършенства своето образование, вдъхновен от британските и американските колежи, а също университети, които посещава. Според него, част от това усъвършенстване трябва да е спортното възпитание, което счита за изключително важно за физическото и духовно развитие на младите хора. Под въздействие на книгата „Колежанските години на Том Браун“ и Томас Арнолд, написва множество публикации върху образователната система в Англия и настоява за педагогическа реформа във френските училища. Той особено държи на Ръгби и е съдия на финала в първия френски шампионат по ръгби, провел се на 20 март 1892 година между „Рейсинг клуб дьо Франс“ и „Стад Франсез“.
През 1880-те и началото на 90 - те години Кубертен прави няколко пътувания до Америка и десетина пътувания до Англия, за да изучава администрирането на лека атлетика. Френското правителство беше впечатлено от работата му и му възложи да проведе „атлетически конгреси“, които включваха събития като конна езда, фехтовка и лека атлетика.
Малка вест в „ Ню Йорк Таймс” през декември 1889 г. споменава Кубертен да посещава кампуса на Йейлския университет :
Целта му да дойде в тази страна е да се запознае задълбочено с управлението на лека атлетика в американските колежи и по този начин да измисли някои средства, които да интересуват студентите във Френския университет по лека атлетика.
През 1892 г., на юбилей на Френския съюз на атлетическите спортни дружества, Кубертен въвежда идеята за модерна олимпиада. Идеята му беше доста неясна и изглежда, че дори самият Кубертен нямаше ясна представа за формата, която биха приели подобни игри.
Две години по-късно Кубертен организира среща, която събра 79 делегати от 12 държави, за да обсъдят как да съживят Олимпийските игри. Срещата създаде първия Международен олимпийски комитет. Комитетът реши основната рамка за провеждане на игрите на всеки четири години, като първата се проведе в Гърция.



Решението за провеждането на първата модерна олимпиада в Атина , на мястото на древните игри, беше символично. Освен това се оказа проблематично, тъй като Гърция беше въвлечена в политически сътресения. Кубертен обаче посети Гърция и се убеди, че гръцкият народ би се радвал да бъде домакин на игрите.
Набират се средства за организиране на игрите и първата модерна олимпиада започва в Атина на 5 април 1896 г. Фестивалът продължава 10 дни и включва събития като пешеходни състезания, тенис на трева, плуване, гмуркане, фехтовка, велосипедни състезания, гребане, и състезание с яхти. Първите игри били провал. Футболът е отменен, когато отборите не се появяват и гърците решават, против волята на дьо Кубертен, да изключат спортове като бокс и поло. 
Изпращане в „ Ню Йорк Таймс“ на 16 април 1896 г. описва церемонията по закриването на предния ден под заглавие „Американците спечелиха най-много корони“.
Кралят [на Гърция] връчи на всеки носител на първа награда венец от дива маслина, откъснат от дърветата в Олимпия, а лаврови венци бяха връчени на носителите на втори награди. Тогава всички носители на награди получиха дипломи и медали ... [Общият брой спортисти, които получиха корони, беше четиридесет и четири, от които единадесет американци, десет гърци, седем германци, петима французи, трима англичани, двама унгарци , двама австралийци, двама австрийци, един датчанин и един швейцарец.



Последвалите игри, проведени в Париж и Сейнт Луис, бяха засенчени от световните панаири, но игрите в Стокхолм през 1912 г. се върнаха към идеалите, изразени от Кубертен.
По време на Първата световна война семейството на Кубертен претърпява трудности и избяга в Швейцария . Той участва в организирането на Олимпийските игри през 1924 г., но се пенсионира след това. 



Последните години от живота му бяха силно обезпокоени и той беше изправен пред сериозни финансови затруднения. Умира в Женева на 2 септември 1937 г.



Барон дьо Кубертен получи признание за работата си, популяризираща олимпийските игри. През 1910 г. бившият президент Теодор Рузвелт , посещавайки Франция след сафари в Африка , посещава Кубертен, когото се възхищава от любовта си към атлетиката.
Неговото влияние върху институцията, която той основава, продължава. Идеята за Олимпийските игри като събитие, изпълнено не само с лека атлетика, но и великолепен конкурс, идва от Пиер дьо Кубертен. Така че, макар че игрите, разбира се, се провеждат в мащаб, много по-голям от всичко, което той би могъл да си представи, церемониите по откриването, парадите и фойерверките са до голяма степен част от неговото наследство.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар