понеделник, 15 февруари 2021 г.

Джени дьо Васон

 


 

Джени дьо Васон

с пълното си име Джени Мари Нанеси Жирар дьо Васон , родена на 20 август 1872 г.в La Châtre и починала на 15 февруари 1920 г. (на 47 години) в абатството Варен, във Фуджерол, в Ендра, е френски фотограф, една от първите жени в историята на френската фотография.



Единствената дъщеря на Паулин дьо Васон и на Нанеси дьо Константин, Джени Жирар дьо Васон е родена в аристократично и либерално семейство. Детството ѝ, а след това и юношеството ѝ протичат в Бери, със солидно образование, но и много време за разходки в гората и посещения в многото имения на баба ѝ и дядо ѝ. От онези моменти тя винаги ще пази спомена за разходките с Джордж Санд, родителите ѝ след това се броят сред роднините на великата писателка и нейният замък Нохант.



Къщата на нейните родители, в Исудун, винаги е отворена за много гости и младата Джени проявява особен интерес към най-усърдните творци като поета Морис Ролан, скулптора Ърнест Нивет и особено художника Фернан Мейо, който винаги ще остане сред близките приятели на Васоните. Самата тя, от 1890 до 1894 г., получава всяка седмица, за да й помага в обучението, млад кастелусин, който заслепява семейството си с рисунките си Бернар Наудин. Блестящата кариера на последния като гравьор и илюстратор ще бъде силно повлияна от уроците, получени от Джени, по-специално от развитието на музикалния му вкус, и той ще остане усърден в това старо приятелство през целия си живот.



През 1894 г., по време на пътуване до Пиренеите, тя се запознава с десетгодишно дете, чиято жизненост оценява, Жан-Ричард Блок.



Тази среща, по времето, когато избухва аферата Дрейфус, бележи много силно живота на васоните. Бащата на Джени, републиканецът и масонът, решително ще се включи в борбата в полза на Драйфус, дори ако това означава да се дистанцира от добронамереното общество на Бери. Тази празнота скоро ще бъде запълнена от близки отношения, създадени от Джени, с група млади и блестящи интелектуалци, включително, в допълнение към Жан-Ричард Блок, чиято литературна слава скоро ще се развие, ориенталистът Жул Блок, лингвистът Марсел Коен и писателят Емил Херцог, който по-късно ще стане известен с псевдонима Андре Моруа.



През 1899 г. Джени дьо Васон се сдобива с камера и създава лаборатория в семейния дом. Това устройство я придружава в двайсетина пътувания, които тя прави до 1914 г. в Белгия, Испания, Гърция, Италия, Швейцария и цяла Франция. Снимките, които тя ще прави в продължение на двадесет години, са преди всичко спомени, някои обаче отговарят на естетическо изследване или постановка.



През 1901 г. бащата на Джени се пенсионира и се премества със семейството си в частно имение във Версай, където те ще отседнат през зимата, лятото се провежда в техния имот в Бери, Abbaye de Varennes. Близостта на столицата благоприятства Джени за посещаемостта на театри и концерти и й позволява да опознае нови артисти, включително Роджър Мартин дю Гар.
Фотографията за нея страст, а не професия. Тя снима за свое удоволствие и това на околните, за да запази спомени, а не в съзнателен художествен процес.



Живеейки в Бери с родителите си от 1914 до 1918 г., Джени дьо Васон ще направи много снимки на населението на околните села, като войниците, които отиват на фронта, са щастливи, че могат да вземат със себе си образа на семейството си. Джени, която от петнадесетгодишна възраст страда от преждевременно наднормено тегло и поради това се е отказала да се омъжва, умира в абатството Варен на 15 февруари 1920 г. от ангина.



През 1942 г. голяма част от работата на Джени дьо Васон е била унищожена от окупационните армии по време на плячкосването на къщата, в която е живяла във Версай и в която е била държана. През 1980 г., по време на посещение в Бери, фотографът Жан-Марк Заорски открива работата на Джени дьо Васон и се стреми да ги направи известни, особено по време на Rencontres d'Arles. Това е началото на едно страхотно приключение!
През 2019 г. музеят Бертран в Шатору представи изложба от 130 негови фотографии.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар