сряда, 7 декември 2016 г.

Символичното значение на забрадките според народните вярвания.

 Символичното значение на забрадките според народните вярвания



Народният морал и вяра са повелявали косите на омъжената жена да бъдат скрити особено от погледа на свекър, свекърва, девер. Според народното вярване, ако жената открие косите си, ще последват злини за дома и децата ѝ, градушка ще убие посевите догдето стига погледът ѝ. Косите на омъжената жена се крият под забрадка. Но колкото и да се налагат християнските традиции, жената да е преклонена, послушна и безгласна, забулена със забрадка, тази българка яздила едно време в битки наравно с мъжете, приема покриването на главата не като символ на подчинение, а като корона. За целта изобретателният и ум използва от златни накити и монети до всичко, което предлага майката природа. Накичването на главата у девойки и млади жени става обикновено с градински и полски цветя, затъквани зад уши. При забраждане цветето се затъква от страна под завързаните краища на забрадката. Често срещано и любимо е украсяването на главата с птичи пера – петльови или от патка или обикновени кокоши пера, боядисани в червено, зелено. Обикновено по-едрите пера се затъкват отстрани или на тила с върховете нагоре. Накит от такива пера, пришити към платнена ивичка през челото се нарича крондил. За по-тържествени случаи се използват паунови пера.



 Най-старинната покривка на женската глава е бялата памучна или копринена кърпа, която се нарича още и "булка". Обикновено се прегъва по диагонал, средата се полага на главата, а краищата свободно висят назад. Възрастните жени се забраждат на "баба" като двата странични края кръстосват под брадичката и ги свързват на върха на главата. По подобен начин се забраждат моми и жени при работа на полето, за да се предпазят от слънчево обгаряне. В някои райони кърпите /забрадките/ са допълнително декорирани с разнообразни висулки, прочелници, трепки, а техният нежен звън съпътствал първите стъпки на младата невеста в новия живот. 



Особеност представлява невестинската забрадка или воал, като главата на булката се покрива с дебел вълнен или тънък прозрачен червен или жълт плат.
Всяка корона е показвала характера и статута на своята царица била тя от пера, цветя или бродерия. Всяка корона красяла главата на една непреклонна и сръчна българка.
Как може религията да се скрие тази красота на жената носеща в гените си многовековното шарено и магическо наследство на българите.




Няма коментари:

Публикуване на коментар