вторник, 20 септември 2022 г.

Рий Крамър

 

Рий Крамър



Мари „Рий“ Крамер (10 октомври 1887 – 16 юли 1977) е холандска писателка и плодотворен илюстратор на детска литература, чийто стил се смята за емблематичен за междувоенния период . Дълги години тя е един от двамата главни илюстратори на водещо холандско младежко списание Zonneschijn (Слънце).  Пише пиеси под псевдонима Марк Холман . Някои от нейните работи са забранени по време на Втората световна война, защото атакуват националсоциализма. Пише за водещ нелегален вестник по време на войната.



Родена в Сукабуми в тогавашната Холандска Източна Индия , тя е дъщеря на Хендрик Крамър, капитан на кораб, и Елизабет Фредерика Шенк. Тя се премества в Холандия с майка си и най-малката си сестра през 1896 г., където се установяват в Арнем . Стимулирана от леля си Гезине, художничка, тя учи рисуване в Арнем.
През 1904 г. баща ѝ се присъединява към семейството в Холандия и те се преместват в Хага , където Рие учи в Кралската академия по изкуства от 1905 до 1907 г.
През 1913 г. тя се жени за Питър Отен, адвокат; те се развеждат през 1914 г. През 1922 г. тя се омъжва за актьора Едуард Рутгер Веркаде; те се развеждат през 1933 г.
Крамър е най-известна с многобройните си илюстрации за детски книги, някои от които е написала, но също така е илюстрирала и литература за възрастни, включително произведения на Шекспир. В продължение на много години тя и Антон Пик са двамата главни илюстратори на Zonneschijn , списание, което се появява за първи път през 1924 г. и се превръща в най-важното нерелигиозно младежко списание в Холандия. Тя също така създава сценографии и костюми за театъра и за холандския павилион на Световния панаир в Ню Йорк през 1939 г.




Започва кариерата си като илюстратор още като студентка. Ранната ѝ работа е повлияна от илюстратори като Едмънд Дюлак , Обри Биърдсли и Артър Ракъм и има отчетлив стил Арт Нуво . От 20-те години нататък нейните илюстрации стават по-опростени и по-малко лирични. Цветовете също стават по-малко нюансирани и по-ярки под влияние на работата й върху сценични костюми и декори. От 30-те години нататък тя работи по-малко върху детски книги и започва да пише книги за младежи. Създава и художествена керамика заедно с приятеля си Франсие Карбазиус , с когото се запознава в академията в Хага.
По време на Втората световна война продължава да работи като илюстратор и театрален дизайнер, а също така написва две пиеси, използвайки псевдонима Марк Холман. Две от по-ранните й творби за възрастни са забранени от германците, защото в тях тя атакува националсоциализма . Тя се присъединява към съпротивата, помага на бегълци и анонимно публикува антигермански стихове в Het Parool , най-големият нелегален вестник на съпротивата в Холандия. Тези стихове са събрани и публикувани през 1945 г. като Verzen van verzet (Стихове на съпротивата).



След войната нейните произведения са широко превеждани на други езици, включително английски, немски, френски и датски. Тя пише радиопиеса в 42 епизода през 1954 г., годината, в която напуска Холандия и се установява на испанския остров Майорка с няколко приятелки. Тя продължава да произвежда керамика и плочки и написва три книги за острова. През 1971 г., поради влошено здраве, трябва да се върне в Холандия, където умира през 1977 г. Нейните произведения все още се препечатват.
Заедно с Henriette Willebeek le Mair и Nelly Bodenheim , Cramer се счита за най-важната от холандските жени илюстратори на детски книги между двете световни войни. Въпреки успеха си, тя беше най-малко облагодетелствана от критиците, защото стилът й е доста статичен и сладък.  Когато холандската писателка Ани М. Г. Шмид си припомни книгите от младостта си, тя написа: „Илюстраторите на моята младост бяха Ри Крамър и Даан Хоексема .




 Те отровиха приказките, младежките кътове и детските списания... Те не дадоха въздух , нито миришеше, нито миришеше и не оставяха отворени никакви врати, просто затваряха всеки изход."  Каквото и да ги е грижа за работата ѝ или не, повечето критици са съгласни, че нейните илюстрации са сред емблематичните и определящи за периода.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар