неделя, 16 май 2021 г.

Хипатия

 

Хипатия



Началото на християнството започва с унищожаване на половото равновесие. Слага се началото на векове заблуди. Жените са едва ли не обявени за дяволски изчадия. Промитите мозъци и до днес не осъзнават, че религиите са само спирачка в развитието ни и начин за трупане на богатства и власт от шепа хитреци.

Хипа́тия (Ипа́тия) Александри́йска е ученматематик и философ от Александрия. Тя е смятана за първата жена с големи заслуги към физиката, математиката, философията и астрономията, за която има надеждно документирани сведения. Преподава в Александрия, схоларх в Александрийската школа на неоплатонизма. Известна е преди всичко с трагичната си смърт, като убийството ѝ от ревностни християни се описва от антични автори.

Хипатия е родена около 350 – 355 година (според други автори през 370 г.) в Александрия, Римската империя, в семейството на математика Теон Александрийски, считан за един от най-образованите мъже в Александрия по онова време и последен управител на Александрийската библиотека, преди закриването и́ от ортодоксалния християнски император Теодосий I. Теон дава на дъщеря си всестранно образование, като я посвещава във всички достъпни по това време науки. Приписва ѝ се изобретяването на хидрометъраастролабията и пособие за дестилиране на вода. Има сведения, че Хипатия е изнасяла публични лекции и вероятно е имала отворен за посещения кабинет в Александрия.
Около 400 година Хипатия е поканена да чете лекции в Александрийската библиотека, където завежда една от водещите катедри – катедрата по философия. Преподавала философиите на Платон и Аристотел. Преподавала математика и се занимавала с изчисляване на астрономически таблици. Написала коментари към съчиненията на Аполоний Пергски и Диофант Александрийски (ІІІ век). Повечето ѝ трудове са унищожени при опожаряването на Библиотеката. Хипатия е известна с трудовете си по математика и геометрия, и най-вече с идеите си за коничните сечения, изложени от Аполоний Пергски. В нейния най-известен труд „За конусите на Аполоний“ се описва разделянето на конусите на различни части чрез равнина. Тази концепция доразвива идеята за хиперболитепараболите и елипсите. Книгата на Хипатия прави коничните сечения по-лесно разбираеми и така спомага за запазването на концепцията през вековете. Хипатия е първата жена, която има такъв голям принос за запазване на ранните идеи в математиката.
Хипатия участвала в александрийската градска политика. Имала близки отношения с префекта на града Орест. Вярвайки, че е в основата на лошото отношение към александрийския епископ Кирил Александрийски (по-късно канонизиран) е заловена и убита от разярена тълпа християни, според християнския историк Сократ Схоластик предвождана от някой си Петър. Твърди се, че е убита от парабеланите – воини на християнството, заели се с насилствено налагане на религията върху неверниците. Смятаната за вещица Хипатия е съблечена гола, пребита и публично изгорена. Някои учени смятат, че смъртта ѝ бележи началото на период от стотици години без женско присъствие в науката.
Въпреки това, творчеството ѝ се запазва. По-късно ДекартНютон и Лайбниц, доразвиват труда ѝ.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар