четвъртък, 13 декември 2012 г.

БАЦИЛУС БУЛГАРИКУС


ОТКРИВАТЕЛЯТ НА БАЦИЛУС БУЛГАРИКУС И НА                                ПЕНИЦИЛИНА


Славата на българското кисело мляко шества по света. В неговите хранителни и лечебни качества днес едва ли някой се съмнява. Японците го боготворят. На всяка кофичка с кисело мляко, разпространявано от фирмата "Мейджи", е изписано името на откривателя на млечнокиселата бактерия д-р Стамен Григоров.



Кой е д-р Стамен Григоров
Той е роден през 1878 г. в трънското село Студен извор. Бил деветото от общо 12 деца на Гиго и Звезда. Ученолюбив, успешно завършва елитната Първа мъжка гимназия в София. Тук щастлив случай го запознава с френския пълномощен министър в София и с негово съдействие продължава образованието си в Института по естествени науки в Монпелие, Франция. След това, завладян от желанието да стане лекар, постъпва в Медицинския факултет в Женева. Впечатлен от трудолюбието и таланта на младия българин, световноизвестният бактериолог проф. Масол го прави негов главен асистент.
По онова време по инициатива на Пастьоровия институт в Париж била извършена международна анкета за броя на столетниците и техния дял в населението на всяка страна. Оказало се, че най-много столетници има в България. Обяснението било, че вероятният еликсир на дълголетието е киселото мляко, основна храна на българина, произвеждано единствено в България. До този момент никому не бил известен причинителят на подквасването. С тази задача се заема Стамен Григоров и след многобройни опити в лабораторията на проф. Масол открива и изолира под микроскоп млечнокиселия бацил.
В бр. 10 от 1905 г. на авторитетното френско научно списание "Ревю медикал дьо ла Романд" се появява негова публикация, в която дава подробни сведения за причинителя за подквасването на българското кисело мляко. В знак на признателност към родината на откривателя световни учени единодушно го нарекли "българска млечна бактерия". По-късно получава името "Бактериум булгарикус".
За откритието на своя главен асистент проф. Масол пише на директора на Пастьоровия институт в Париж Иля Мечников:
"Скъпи приятелю,
Моят асистент Ст. Григоров, славянин от България, ме изненада с голямата си упоритост в научноизследовател­ската работа. Това е един рядък човек и струва ми се, че на теб, именно на теб, той би могъл да бъде много полезен. След многобройни опити в моята лаборатория той успя да открие и изолира причинителя на българското кисело мляко. При това подквасата му бе донесена направо от България. Ти работиш, вдъхновяван от стремежа да намериш средство, с което да се продължи човешкият живот. Сред твоите забележителни фагоцити помисли за българското кисело мляко и за този пръчковиден бацил, който откри Григоров и който аз лично видях под микроскопа."
След защита на докторската си дисертация младият български учен отказва две предложения – да поеме катедрата на проф. Масол в Женева и да ръководи Пастьоровия институт в Сау Паулу в Бразилия. Връща се в родината и в продължение на 20 години е управител на болницата в Трън. 



В създадената от него лаборатория усилено работи за откриване на противотуберкулозна ваксина. На 29 декември 1906 г. в авторитетното списание "Ла прес медикал" в Париж се появява негова статия за откриването на пеницилиновите гъбички. В статията между другото д-р Григоров изтъква:
"Аз изпробвах двайсетина вида от микробните сапрофити, както и десетина вида от сапрофитните гъби…
Такава беше идеята, която ме ръководеше в моите търсения против туберкулозата и които ме насочиха по правия път, за да стигна до антитуберкулозната ваксина...
Д-р Стамен Григоров
Публикация в сп. "Ла прес медикал"
ТОВА Е ВАЖНО не защото е едно от многото ни открития, а защото е МАГИЯ. ПОВЕЧЕТО ХОРА НЕ ВЯРВАТ В Магии, но тази бактерия е пример, че магиите са около нас, но не ги виждаме. Тази специална бактерия живее по кората на дърветата, по цветята, но само в границите на някогашна Велика БЪЛГАРИЯ и горе-долу там където някога са живеели траките. ЕДИН ДЕН ЩЕ ОТКРИЯТ, ЧЕ ТРАКИТЕ СА БЪЛГАРИ, но това е друг въпрос.




Няма коментари:

Публикуване на коментар