БАЦИЛУС БУЛГАРИКУС
ОТКРИВАТЕЛЯТ НА БАЦИЛУС БУЛГАРИКУС И НА ПЕНИЦИЛИНА
Славата на българското кисело мляко шества по света. В неговите
хранителни и лечебни качества днес едва ли някой се съмнява. Японците го
боготворят. На всяка кофичка с кисело мляко, разпространявано от
фирмата "Мейджи", е изписано името на откривателя на млечнокиселата
бактерия д-р Стамен Григоров.
Кой е д-р Стамен Григоров
Той е роден през 1878 г. в трънското село Студен извор. Бил деветото от
общо 12 деца на Гиго и Звезда. Ученолюбив, успешно завършва елитната
Първа мъжка гимназия в София. Тук щастлив случай го запознава с френския
пълномощен министър в София и с негово съдействие продължава
образованието си в Института по естествени науки в Монпелие, Франция.
След това, завладян от желанието да стане лекар, постъпва в Медицинския
факултет в Женева. Впечатлен от трудолюбието и таланта на младия
българин, световноизвестният бактериолог проф. Масол го прави негов
главен асистент.
По онова време по инициатива на Пастьоровия
институт в Париж била извършена международна анкета за броя на
столетниците и техния дял в населението на всяка страна. Оказало се, че
най-много столетници има в България. Обяснението било, че вероятният
еликсир на дълголетието е киселото мляко, основна храна на българина,
произвеждано единствено в България. До този момент никому не бил
известен причинителят на подквасването. С тази задача се заема Стамен
Григоров и след многобройни опити в лабораторията на проф. Масол открива
и изолира под микроскоп млечнокиселия бацил.
В бр. 10 от 1905 г. на
авторитетното френско научно списание "Ревю медикал дьо ла Романд" се
появява негова публикация, в която дава подробни сведения за причинителя
за подквасването на българското кисело мляко. В знак на признателност
към родината на откривателя световни учени единодушно го нарекли
"българска млечна бактерия". По-късно получава името "Бактериум
булгарикус".
За откритието на своя главен асистент проф. Масол пише на директора на Пастьоровия институт в Париж Иля Мечников:
"Скъпи приятелю,
Моят асистент Ст. Григоров, славянин от България, ме изненада с
голямата си упоритост в научноизследователската работа. Това е един
рядък човек и струва ми се, че на теб, именно на теб, той би могъл да
бъде много полезен. След многобройни опити в моята лаборатория той успя
да открие и изолира причинителя на българското кисело мляко. При това
подквасата му бе донесена направо от България. Ти работиш, вдъхновяван
от стремежа да намериш средство, с което да се продължи човешкият живот.
Сред твоите забележителни фагоцити помисли за българското кисело мляко и
за този пръчковиден бацил, който откри Григоров и който аз лично видях
под микроскопа."
След защита на докторската си дисертация младият
български учен отказва две предложения – да поеме катедрата на проф.
Масол в Женева и да ръководи Пастьоровия институт в Сау Паулу в
Бразилия. Връща се в родината и в продължение на 20 години е управител
на болницата в Трън.
В създадената от него лаборатория усилено работи за
откриване на противотуберкулозна ваксина. На 29 декември 1906 г. в
авторитетното списание "Ла прес медикал" в Париж се появява негова
статия за откриването на пеницилиновите гъбички. В статията между
другото д-р Григоров изтъква:
"Аз изпробвах двайсетина вида от микробните сапрофити, както и десетина вида от сапрофитните гъби…
Такава беше идеята, която ме ръководеше в моите търсения против
туберкулозата и които ме насочиха по правия път, за да стигна до
антитуберкулозната ваксина...
Д-р Стамен Григоров
Публикация в сп. "Ла прес медикал"
ТОВА
Е ВАЖНО не защото е едно от многото ни открития, а защото е
МАГИЯ. ПОВЕЧЕТО ХОРА НЕ ВЯРВАТ В Магии, но тази бактерия е пример, че
магиите са около нас, но не ги виждаме. Тази специална бактерия живее по
кората на дърветата, по цветята, но само в границите на някогашна Велика
БЪЛГАРИЯ и горе-долу там където някога са живеели траките. ЕДИН ДЕН ЩЕ
ОТКРИЯТ, ЧЕ ТРАКИТЕ СА БЪЛГАРИ, но това е друг въпрос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар